Tetris е игра, изобретена през 1985 г. в Съветския съюз от

...
Tetris е игра, изобретена през 1985 г. в Съветския съюз от
Коментари Харесай

13-годишното момче, което стана първият човек, превъртял Tetris

Tetris е игра, изобретена през 1985 година в Съветския съюз от Алексей Пажитнов. Целта била да се подреждат разнообразни фигури от по четири квадратчета. Оттам идва и името на играта - " Тетрис " - от гръцката дума за цифрата четири - " тетра ".

Сега стана ясно, че 13-годишният Уилис Гибсън от Оклахома е първият човек, победил Tetris след стартирането на играта преди близо четири десетилетия.

Години наред хората имат вяра, че равнище 29, където скоростта е оптималната, е последното равнище на играта. Въпреки това, след десетилетия на изпробване с разнообразни способи, отдадените геймъри съумяват да го победят, с цел да схванат, че това надалеч не е последното равнище.

През 2021 година програмистът Грег Кенън създава StackRabbit, стратегия с изкуствен интелект (AI) за игра на Tetris, която съумява да стигне даже по-далеч през равнищата с проблеми. AI мина равнище 235 (което продължава 800 реда вместо към 10) до равнище 237, в който миг играта просто спира да действа, замръзвайки изцяло.
 Тетрис за усмиряване на нервите
Огромните изгоди от играта на тетрис

С какво и по какъв начин ни оказва помощ играта

Вместо огромен екран, който споделя " отлично " " спечелихте " или нещо сходно, играта просто блокора, като това се е трансформирало за геймърите в същинския завършек на играта, когато тя към този момент не може да действа.

" Кодът на играта стартира да става в действителност неефикасен на доста високи равнища, тъй като никой не се чака да стигне дотук и в последна сметка се случва проблем, при който играта превключва от четене на указания от кода към четене на RAM, като че ли е код, "  разказва YouTuber-а aGameScout, като разяснява: " Ако произлизащото комплициране генерира команда за прекъсване, това изцяло прекъсва играта, което води до това да бъде наименуван същински killscreen или миг в играта, където равнището става невероятно за игра, заради ограничаване в програмирането ѝ. "

Както е обяснено от aGameScout, общността на Tetris стартира да изследва грешката на екрана за ликвидиране, откривайки, че тя може да се задейства по-рано от равнище 237 посредством изчистване един до друг, на доста по-постижимо равнище 155, прецизира IFL Science. В края на декември 2023 година Гибсън съумява да си проправи път през сбърканите равнища чак до равнище 155. Той обаче пропуща шанса си да опита и да оправи грешката, като се налга да продължи чак до равнище 157 за идващия късмет. Тук той прави killscreen и става първият човек, приключил Tetris.
 Стоян Ганчев - 17-годишният българин, който сътвори устройство за разкриване на грип и Covid-19
17-годишният българин, който сътвори устройство за разкриване на грип и Covid-19

Стоян Ганчев от Пловдивска математическа гимназия за качествата, които отличават създаването му и за бъдещите му планове

" Когато започнах да играя тази игра, в никакъв случай не чаках да я срина или да я победя ", споделя Гибсън в канала си в YouTube, добавяйки, че " това изпълнение е и международен връх за общ резултат, равнище, линии и 19 резултата. "
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР